środa, 5 grudnia 2012

Tarta czekoladowo-bananowa


Dzisiaj następny nieskomplikowany przepis, tym razem na coś słodkiego. :)

Kruche ciasto:
 250g mąki
 125g zimnego masła
 żółtko

Nadzienie
 250g serka mascarpone
 2 czekolady mleczne
 2 banany
 łyżeczka kakao do posypania

Wyrabiamy kruche ciasto, dodajemy wodę w razie potrzeby. Wałkujemy na grubość ok. 1cm. Wykładamy na blachę do tart wcześniej wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika na 170stC na około 15 minut. 
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w garnuszku, na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone o temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę, dodajemy schłodzoną czekoladę i delikatnie mieszamy.
Masę rozsmarowujemy na ostudzonym cieście i układamy na wierzchu pokrojne w plastry banany. Posypujemy kakaem. 
Trzymać w lodówce.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Banany i czekolada to doskonałe połączenie :) Ale to chyba trzeba szybko zjeść, prawda? bo banany ciemnieją... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można pokropić cytryną, żeby nie ciemniały, bardzo delikatnie, ale ogólnie w lodówce nie powinny tak szybko zciemnieć.
      Jednak trzeba przyznać, że u mnie wytrzymała tylko pół dnia :)

      Usuń
  2. Mniam, nieziemskie połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam banany! :) muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość że tarta to jeszcze w takich smakach! muszę ją mieć ;) !!!!!!!!11

    OdpowiedzUsuń
  5. tarta, banany i czekolada... już Cię kocham! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. o matko, czemu musiałam trafić na akurat ten przepis? hahhhahahah wygląda PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, ale mam teraz zachciankę na torcik, czekolada+banan to idealne połączenie, zwłaszcza teraz kiedy w brzuszku dzidzia domaga się słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń