Przepis na dwa chleby z keksówki:
1 kg mąki (do wyboru do koloru, ja mieszam pszenną z razową w proporcji 1:3)
1l ciepłej wody
5 dag drożdży (+2 łyżeczki cukru)
łyżka soli
ziarna (sezam do wysypania formy, len, słonecznik)
żurawina
dodatkowo można dodać otręby
Mieszamy mąkę z solą, ziarnami i żurawiną
Drożdże rozrobione z cukrem dodajemy do mąki. Mieszamy.
Wlewamy wodę, po trochę. Mieszamy.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłym miejscu zakryte wilgotną ściereczką.
Po wyrośnięciu ciasto przelać do keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych sezamem.
Piec w 200*C (najlepiej z termoobiegiem) około 40 minut.
Gotowe!
Trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMmmm... dobrze trafiłam i już się robię głodna :)
OdpowiedzUsuńChlebek spróbuję na pewno bo właśnie jestem na etapie poszukiwań fajnego przepisu.
Zapraszam do mnie, momentami też jest kulinarnie :)
http://motylidom.blogspot.com/
mniam :)
OdpowiedzUsuńchyba będę piec :)
zapraszam do Mnie na CANDY i KONKURS :)
świetne nagrody! :)
http://islandofflove.blogspot.com/
Ten przepis wydaje się dosyć prosty, myślałam o pieczeniu własnych chlebków na chrzciny, więc wcześniej być może i ten przetestuje :)
OdpowiedzUsuńA u mnie do wygrania klocki:)
http://hipijo.blogspot.com/2013/06/konkurs-z-hipijo-i-swiatpolipl.html#more
Nie ma to jak pyszny, domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Już bym zjedła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jakie cudowności aż ślinka cieknie. Jutro muszę zaopatrzyć się w potrzebne produkty i hulaj duszo a raczej zołądku:) Cudowny przepis:)
OdpowiedzUsuń